V poslednej dobe sa veľa hovorí o pauzovaní medzi jedlami. Či jedávať 5 x alebo 3 x denne. Či jesť častejšie a menšie porcie alebo menej často a väčšie porcie.
Ja som jednoznačne za:
- stravovanie 3 x denne
- dodržiavanie minimálne 5 a maximálne 7 hodinovej pauzy medzi jedlami
- v pauze pijeme dostatok vody, približne 3 l denne
Cieľom fastingu teda pauzovania je nastolenie hormonálnej rovnováhy.
Dôležité je aj zloženie stravy. Pri každom sacharidovom jedle stúpne hladina inzulínu. Inzulín po krátkom čase opäť klesne a my to pociťujeme opätovným hladom. Tomuto kolotoču sa môžeme vyvarovať správnym zložením jedla a dodržiavaním pauzovania.
Obmedzením na 3 jedlá denne s 5-7 hodinovou pauzou medzi jedlami sa hladina inzulínu normalizuje. Naše telo si na pauzy rýchlo zvykne. Paradoxne pociťujeme menší hlad ako pri častejšom stravovaní s krátkymi pauzami. Okrem toho neustále zvýšená hladina inzulínu zapríčiňuje zvýšené ukladanie tuku.
Veľkú úlohu pri pauzovaní zohráva aj zloženie taniera a pomer prijatých živín. Náš tanier sa skladá z kvalitných tukov (rastlinné oleje, orechy, semiačka,...) a bielkovín z vysokou biologickou hodnotou (mäso, hydina, strukoviny, vajíčka, ryby,...). Zo sacharidou zaraďte ražný chlieb, celozrnnú ryžu a cestoviny, pohánku, quinou, zeleninu a ovocie.
Tuky a bielkoviny na našom taniery pomáhajú:
- k zníženiu hladiny inzulínu
- zabraňujú hladu
- odstraňujú chuť na sladké
- pomáhajú k redukcii hmotnosti
Vyhnite sa sladkostiam, rýchlym občerstveniam, sladkým jedlám a nápojom.